tocati vlas 2022
22 sep 2022

Vlas terug op Tocati-festival

 

Na de succesvolle aanwezigheid op Tocati 2021 viel er amper een maand na thuiskomst al een uitnodiging voor 2022 in de bus. Een jubileum-editie waar het beste van 20 jaar Tocati de eer kreeg om nogmaals aanwezig te zijn als centrale eregasten.

Net zoals vorig jaar vertegenwoordigde VLAS  Vlaanderen in Verona op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media als ere-gast op het festival met de volkssport boogschieten op staande wip.

 

geert in verona

De volledige delegatie mocht op vrijdagavond aantreden in de openingsparade doorheen de stad en werd officieel ontvangen door de aanwezige lokale en nationale notabelen. Meer zelfs, toen de organisatie werd gevraagd uitzonderlijk enkele deelnemende volkssporten in avant-première te demonstreren voor de nationale TV-zender Rai Uno viel deze eer onze mooie Vlaamse sport te beurt.

Op zaterdagmorgen zetten de meegereisde schutters de animaties dit keer op op het fantastische Piazza Duomo, alweer een mooie ereplaats binnen de oude stadsmuren.

Binnen het Unesco-kader organiseerden Tocati, Verona, AGA en het Italiaanse Ministerie van Cultuur ook dit jaar een internationaal symposium. Vlas-directeur Nicolas Dezeure woonde dit congres, met als thema “Intangible heritage and sustainable tourism”, als afgevaardigde bij. Samen met Jorijn Neyrinck (Werkplaats immaterieel erfgoed - Unesco) en Sophie Muyllaert (Vlaamse overheid - CJM), die online aansloten, werd een voordracht gegeven rond immaterieel erfgoed en traditionele sporten in relatie met duurzaam toerisme in Vlaanderen.

Ook op zondag werd de schuttersinitiatie en -demonstratie succesvol verder gezet. Het publiek vormde rijen van tientallen meters lang om te mogen proeven van onze typisch Vlaamse boogschietdiscipline. Jong en oud schoof met plezier alweer aan voor een kans om te mikken op de hoofdvogel.

Ook dit jaar werd het een unieke belevenis aanwezig te mogen zijn op dit stadsfestival in het prachtige Verona waar Vlaanderen als ere-gast fantastisch werd ontvangen en onze delegatie onschatbare relaties kon uitbouwen met andere internationale deelnemers en organisaties uit o.a. Hongarije, Mexico, Schotland, Spanje, Slovenië, Zwitserland, Cyprus, Kroatië, Frankrijk, Griekenland en Iran . Met dank aan de Associazione Giochi Antichi, de honderden lokale vrijwilligers, het massaal aanwezige publiek, het departement CJM én onze fantastische, meegereisde schutters Jan, Geert en Aaron.

Meer foto's van het Tocati festival 2022 ?

Bekijk dan zeker onze fotocollage.

 

boogschieten staande wip erfgoed internationaal

Meer nieuws

Uitnodiging Vlas infodag

Tweede Vlas infodag - voor al onze sportclubbestuurders

08 sep 2023

Kom samen met je voltallige bestuur naar de Vlas infodag. Ontdek naast drie interessante infosessies ook drie volkssporten. Schrijf je nu in.

Winnaar tickets K3 Run & Fun

16 aug 2023

De winnaar van onze K3 Run & Fun wedstrijd is…

energiesubsidie sportiv

Energiesubsidies toegekend aan onze clubs!

08 jun 2023

Voor heel wat van onze clubs dienden we begin dit jaar een aanvraag in voor de energiesubsidies aan sportclubs. We kregen het positieve nieuws dat 100% van onze ingediende dossiers positief werden beoordeeld.

VLAS en volkssporten op RADIO 1

26 mei 2023

Onze geliefde volkssporten in de kijker op Radio 1