29 mei 2024

Project VR - Klasuitstappen

Langetermijnsamenwerkingen tussen clubs en lokale scholen

Het project Boogschieten in Virtual Reality mist haar doel niet! De initiaties in de scholen leiden tot klasuitstappen naar de clubs die vervolgens resulteren in langetermijnsamenwerkingen tussen clubs en lokale basisscholen. Mooie resultaten na het opstartjaar die het beste doen verhopen voor schooljaar '24 - '25 waarvoor intussen 6 nieuwe clubs intekenden voor dit project.

Nu het eerste schooljaar waarin we het VR-project lanceerden stilaan haar einde nadert, kunnen we terugblikken op een geslaagde start en een geweldige promotie voor het wipschieten. Sinds de start in september '23 vonden intussen 25 initiaties plaats in de school (of staan nog dit schooljaar gepland). Hierdoor kwamen ca. 700 leerlingen meer te weten over de geschiedenis van het boogschieten en volkssport in het algemeen en maakten ze via de VR-initiatie kennis met het wipschieten. De reacties van juffen, meesters en de leerlingen zelf zijn unaniem positief. De meeste leerkrachten geven aan dat er heel wat enthousiasme is onder de leerlingen zowel voor, tijdens als na de initiaties. En dat er voor de derde graad basisonderwijs, via de deelname aan dit innovatieve project, ook een aantal doelen worden bereikt naar zowel mediakundige als naar motorische ontwikkeling.

Het mag duidelijk zijn dat de keuze voor Jeugd+ clubs als pilootclubs een belangrijk aandeel heeft in dit traject. Deze clubs staan binnen Vlas gekend als clubs die inzetten op hun eigen jeugdwerking en staan voor een kwaliteitsvolle coaching van jongeren. Deze cruciale ervaring nemen ze mee in dit project waardoor de juffen/meesters kunnen rekenen op kwalitatieve en betrouwbare initiators. Elke betrokken school geeft aan dat de ervaring van de jeugdverantwoordelijke belangrijk is voor een geruststellend, duidelijk en vlot verloop van de initiatie. Het vertrouwen dat zo ontstaat tussen club en school maakt dat lokale scholen op eigen initiatief klasuitstappen organiseren naar de club of het wipschieten toevoegen aan hun sportdag. Tegen het einde van het schooljaar zullen ca. 200 leerlingen het wipschieten geprobeerd hebben op de club. Bovendien willen de scholen deze klasuitstappen jaarlijks herhalen zodat het VR-project uiteindelijk resulteert in langetermijnsamenwerking tussen clubs en lokale scholen. 

De vooruitzichten voor schooljaar '24 - ' 25 zien er zo héél goed uit. De voorbereidingen zijn intussen gestart waardoor 6 clubs (Boezinge Sint-Joris, Linka vzw, Sint-Sebastiaan Deinze, Sint-Sebastiaan Oostende, Westmalle De Eendracht en Wingene Sint-Jooris) vanaf september initiaties kunnen geven op scholen in hun regio. Op die manier komen een pak jongeren over heel Vlaanderen in contact met het wipschieten en vergroot weer de kans dat clubs en scholen meer en beter samenwerken. 

Interesse om met jouw club VR-initiaties te geven op scholen in jouw regio? Vraag aan via info@vlas.be.

Met de steun van Sport Vlaanderen

#sportersbelevenmeer

algemeen boogschieten liggende wip boogschieten staande wip doelschieten info jeugd+ jeugd+clubs

Meer nieuws

sportzot en vlas

Sportzot wordt partner van Vlas

18 jun 2024

Vlas en Sportzot slaan de handen in elkaar, eerste sponsor-partner voor Vlas!

Project VR - Klasuitstappen

29 mei 2024

Het project Boogschieten in Virtual Reality mist haar doel niet dankzij de inzet van de deelnemende clubs! Initiaties in de scholen, klasuitstappen naar de clubs, langetermijnsamenwerkingen tussen schuttersclubs en lokale basisscholen!

Vlas kampioenschap Flessenschieten - Jachtgeweer

02 mei 2024

De eerste Vlas-kampioenen van 2024 zijn gekend!

Green Team Vlas 2024

Project 'Green Team' gaat van start!

15 apr 2024

De inschrijvingen staan open voor het project Green Team. Duurzaam samenwerken op je sportclub!