Boogschieten in Virtual Reality: 3D Archery

 

In dit innovatieve en unieke proefproject proberen we jeugd via Virtual Reality te triggeren en bieden we hen deze originele mogelijkheid om te proeven van wat boogschieten op de wip allemaal te bieden heeft. Het concept en de gekozen aanpak is uniek en werd of wordt nog nergens eerder toegepast.

Via specifieke initiaties in hun eigen klaslokaal wordt gewerkt met het skill-based exergame Holopoint waarbij op een eenvoudige en snelle manier gebruik kan worden gemaakt van pijl en boog in een virtual reality omgeving.
De essentiële sportelementen in deze virtuele toepassing en in de praktijk zijn héél gelijklopend. Door de aard van de opbouw en de laagdrempelige instaplevels is het ideaal om de speler te laten proeven van de uitdagende sport die boogschieten op staande of liggende wip is.

Deze schoolinitiaties worden opgebouwd rond een individuele en persoonlijke beleving voor de leerlingen in samenwerking met ervaren coaches uit ons jeugd+netwerk. Alle kinderen zullen in de klas via een VR-bril het spel kunnen uittesten. Na afloop worden de leerlingen ook uitgenodigd op de lokale sportclub of gilde voor een tweede, uitgebreidere kennismaking met de VR-bril mét aansluitend een real-life initiatie rond de sport zelf. Er wordt zo een duidelijke link gelegd tussen de virtuele en deze real life versie op de lokale club. De exergame-VR-beleving, waarbij beweging en intensiteit centraal staan, zet zo naadloos en direct aan tot effectief sporten in een sportclub. 

Traditionele sporten en technologie gaan zo hand in hand en zorgen voor een unieke ervaring voor de kinderen.

 

Schoolbezoek

Het project beginnen we door lokale boogschietclubs langs te laten gaan bij de lokale scholen. Leerlingen krijgen gedurende het bezoek les over boogschieten en bij uitbreiding over volkssporten in het algemeen. Na het korte, theoretisch gedeelte schakelen we snel over naar de praktische kant. Fun!

-Boogschieten in VR- 

Iedere leerling krijgt gedurende een paar minuten de kans om aan de hand van de exergame "Holopoint" kennis te maken met het boogschieten. De leerling met de hoogste score wordt Koning(in) van de dag. Op 5 minuten kan je natuurlijk het spel of het boogschieten in het algemeen niet onder de knie hebben. Daarom krijgt elke leerling een persoonlijk VIP-ticket om langs te gaan in de lokale schuttersclub.

Bezoek aan de club

Wanneer een leerling langskomt met zijn VIP-uitnodiging op de club staat hij voor een boeiende, actieve en leuke namiddag. 

De leerling krijgt eerst de kans om zich verder uit te leven met VR-spel Holopoint. Hij/zij krijgt de kans om zijn record uit het klaslokaal te verbeteren, nieuwe levels te bereiken en de eerste houdingen van het wipschieten onder de knie te krijgen die de resultaten positief zullen beïnvloeden.

Wanneer de leerling zich klaar voelt schakelen we over naar het echte werk. Schieten met pijl en boog op de grote wip. via een persoonlijke initiatie-les van een ervaren schutter. Tijdens deze initiatie-les komen verschillende componenten van de exergame terug. Zo wordt er bijvoorbeeld op dezelfde doelen geschoten als in de game. 

Schiet jij de kubus naar beneden?

Met dank aan: