Sportschutterslicentie

Sinds het "statuut van de sportschutter"  in mei 2007 is het bezit van een sportschutterslicentie noodzakelijk voor iedere sportschutter-vuurwapengebruiker.  Zo'n sportschutterslicentie is vijf jaar geldig mits jaarlijkse geldigverklaring.

Vlas is erkend als gemachtigde schietsportfederatie die deze licenties kan uitreiken.  Onderaan dit artikel vindt u het 'Intern Reglement Sportschutterslicentie Vlas' en de belangrijkste formulieren.

Omdat Vlas drie streekgebonden disciplines telt binnen zijn leden die vuurwapens hanteren, laten we de coördinatie van de aanvragen verlopen via een club- of verbondsverantwoordelijke.

Samenvatting reglementering

De nieuwe reglementering kunnen we als volgt samenvatten:

- Nieuwe leden moeten eerst een voorlopige sportschutterslicentie aanvragen.  Hiervoor zijn - naast het aanvraagformulier - volgende documenten nodig:

  • kopie identiteitskaart
  • recent uittreksel uit het strafregister
  • recent medisch attest

Na ontvangst van hun voorlopige licentie en schietsportboekje kunnen zij aan de slag en zich gedurende één jaar voorbereiden op de theoretische en praktische proef.  Zodra ze minstens twaalf schietbeurten over minstens twee trimesters hebben verzameld en hun proeven met succes hebben afgelegd, kunnen ze de 'volwaardige' sportschutterslicentie aanvragen. 

- Om vervolgens een volwaardige sportschutterslicentie te bekomen zijn - naast het aanvraagformulier - volgende documenten noodzakelijk:

  • recent medisch attest
  • kopie identiteitskaart
  • recente pasfoto
  • recent uittreksel uit het strafregister
  • attest theoretische proef
  • attest praktische proef
  • kopie sportschuttersboekje (dat deelname 12 schietbeurten aantoont).

 

Ontdek alle documenten op onze downloads en handleidingen pagina!

Verbondsverantwoordelijken

Omdat Vlas drie streekgebonden disciplines telt binnen zijn leden die vuurwapens hanteren, laten we de coördinatie van de aanvragen verlopen via een club- of verbondsverantwoordelijke.

Traditioneel Karabijnschieten

Traditioneel karabijnschieten

De beoefenaars van het traditioneel karabijnschieten kunnen terecht bij verbondsverantwoordelijke Ivo Deckers van het Noord Kempisch Karabijn Schutterskring voor de begeleiding tot het bekomen van een sportschutterslicentie (wapencategorie D).

NKKS
Ivo Deckers
0499 555 008
ivod.dade@skynet.be 

Flessenschieten

Flessenschieten

De flessenschutters kunnen terecht bij verbondsverantwoordelijke Remi Gruwez van de Belgische Flessenschuttersbond afdeling Vlaanderen vzw voor de begeleiding tot het bekomen van een sportschutterslicentie (wapencategorie C).

Belgische Flessenschutteres Bond afdeling Vlaanderen vzw
Remi Gruwez
Oostvleterenstraat 67
8640  Woesten
057 40 05 87
remi.gruwez@skynet.be

Klepschieten

Klepschieten

De klepschutters kunnen terecht bij twee verbondsverantwoordelijken voor de begeleiding tot het bekomen van een sportschutterslicentie klepschieten (wapencategorie D):

 Jean Theunissen voor de Schuttersverstandhouding Zand- en Leemstreek,
Zutendaalweg 36 - 3740 Munsterbilzen
089/41.75.30  /  0472/53.05.89
jean.theunissen@skynet.be

Julien Meyen voor de klepschietverbonden Beringen en Lummen,
Acacialaan 27 - 3583 Paal
011/43.39.92
julien.meyen@telenet.be