22 sep 2021

VLAS op Tocati

Op het Tocati-festival in Verona komen elk jaar internationale groepen beoefenaars er hun sporten en spelen demonstreren en is er ook een internationaal colloquium waar projecten rond het zorg dragen voor traditionele sporten en spelen worden gedeeld.

Op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media vertegenwoordigde VLAS – Vlaamse Traditionele Sporten vzw - Vlaanderen dit jaar als ere-gast op het festival met boogschieten op de staande wip. De volledige delegatie werd uitgenodigd om deel te nemen aan de openingsceremonie op vrijdagavond na een eerste kennismaking met deze wondermooie stad. Op zaterdagmorgen zetten de meegereisde schutters de animaties op op het fantastische Piazza Delle Erbe, een ereplaats binnen de oude stadsmuren. 

Ondertussen woonde de directeur van VLAS, Nicolas Dezeure, het symposium “Tocati - a shared heritage: resistance and creativity of heritage communities in times of pandemic” bij. Samen met Jorijn Neyrinck (Werkplaats immaterieel erfgoed) en Sophie Muyllaert (Vlaamse overheid) die online aansloten werd een voordracht gegeven in het kader van een internationale nominatie rond traditionele sporten bij UNESCO. Het schutterswezen op zich is trouwens ook al opgenomen in de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ook op zondag werd de schutters-initiatie en -demonstratie succesvol verder gezet. Het publiek vormde rijen van tientallen meters lang om te mogen proeven van onze typisch Vlaamse boogschietdiscipline. Jong en oud schoof met plezier 40 minuten aan voor een kans om te mikken op de hoofdvogel.

Een schitterend stadsfestival in het al even fabuleuze Verona waar Vlaanderen als voornaamste ere-gast fantastisch werd ontvangen in een uniek kader. Met dank aan de Associazione Giochi Antichi, de honderden lokale vrijwilligers, het massaal aanwezige publiek én onze fantastische, meegereisde schutters Jan, Geert en Aaron 👊👏 GRAZIE MILLE PER TUTTI!

boogschieten staande wip erfgoed internationaal

Meer nieuws

Green Team Vlas 2024

Project 'Green Team' gaat van start!

15 apr 2024

De inschrijvingen staan open voor het project Green Team. Duurzaam samenwerken op je sportclub!

bestuursorgaan vlaamse sportfederatie 2024 - copyright - Vlaamse sportfederatie vzw

Onze directeur verlengt bestuursmandaat bij Vlaamse Sportfederatie

14 apr 2024

Op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Vlaamse Sportfederatie vzw vonden bestuursverkiezingen plaats in aanwezigheid van Minister Ben Weyts.

Trend 2024 online

11 apr 2024

TREND 2024 staat online!
Ontdek de hoogtepunten van 2023, lees inspirerende verhalen en maak kennis met enkele van onze clubs en hun gedreven leden.

Gratis opleidingsdagen Volkssportanimator

07 mrt 2024

Op 4 april in Brugge en op 25 april in Merksplas