22 sep 2021

VLAS op Tocati

Op het Tocati-festival in Verona komen elk jaar internationale groepen beoefenaars er hun sporten en spelen demonstreren en is er ook een internationaal colloquium waar projecten rond het zorg dragen voor traditionele sporten en spelen worden gedeeld.

Op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media vertegenwoordigde VLAS – Vlaamse Traditionele Sporten vzw - Vlaanderen dit jaar als ere-gast op het festival met boogschieten op de staande wip. De volledige delegatie werd uitgenodigd om deel te nemen aan de openingsceremonie op vrijdagavond na een eerste kennismaking met deze wondermooie stad. Op zaterdagmorgen zetten de meegereisde schutters de animaties op op het fantastische Piazza Delle Erbe, een ereplaats binnen de oude stadsmuren. 

Ondertussen woonde de directeur van VLAS, Nicolas Dezeure, het symposium “Tocati - a shared heritage: resistance and creativity of heritage communities in times of pandemic” bij. Samen met Jorijn Neyrinck (Werkplaats immaterieel erfgoed) en Sophie Muyllaert (Vlaamse overheid) die online aansloten werd een voordracht gegeven in het kader van een internationale nominatie rond traditionele sporten bij UNESCO. Het schutterswezen op zich is trouwens ook al opgenomen in de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ook op zondag werd de schutters-initiatie en -demonstratie succesvol verder gezet. Het publiek vormde rijen van tientallen meters lang om te mogen proeven van onze typisch Vlaamse boogschietdiscipline. Jong en oud schoof met plezier 40 minuten aan voor een kans om te mikken op de hoofdvogel.

Een schitterend stadsfestival in het al even fabuleuze Verona waar Vlaanderen als voornaamste ere-gast fantastisch werd ontvangen in een uniek kader. Met dank aan de Associazione Giochi Antichi, de honderden lokale vrijwilligers, het massaal aanwezige publiek én onze fantastische, meegereisde schutters Jan, Geert en Aaron 👊👏 GRAZIE MILLE PER TUTTI!

boogschieten staande wip erfgoed Europees Festivalwip internationaal promotie

Meer nieuws

fiche letselpreventie vlas sportiv

Fiche letselpreventie

04 okt 2021

In het kader van letselpreventie werd een nieuwe fiche ontwikkeld met heel wat handige tips.

VLAS ondertekent Charter Generatie Rookvrij

30 sep 2021

VLAS ondertekende deze week het Charter van Generatie Rookvrij en moedigt al zijn clubs sterk aan om ook rookvrij te worden. Op de website www.generatierookvrij.be kan je daar een handig stappenplan voor vinden.

VLAS op Tocati

22 sep 2021

Op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media vertegenwoordigde VLAS dit jaar Vlaanderen als eregast op het Tocati-festival in Verona met boogschieten op de staande wip. Het werd een succesrijke editie en een onvergetelijke ervaring.

Wereldkampioenen bij VLAS|SPORTIV

22 sep 2021

Op het Wereldkampioenschap Touwtrekken in Baskenland kroonde Fam. Janssens & Mertensmannen zich tot Wereldkampioen in de klasse tot 720kg!