08 mei 2021

Corona Update 8 mei 2021

Update 8 mei 2021

Op basis van de beslissingen door het Overlegcomité van 14 april veranderen een aantal zaken vanaf 8 mei. Dit werd bekrachtigd door een Ministerieel Besluit op 7 mei: We mogen outdoor ongeacht de leeftijd sporten mét contact in groepen van maximum 25 personen. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen vanaf 8 mei opnieuw indoor sporten in een groep van 10. Dinsdag 11 mei wordt op het Overleg Comité beslist over de heropstart van competities. Wij volgen dit van heel dichtbij en gaan samen met alle andere Vlaamse sportfederaties dit weekend een media-actie lanceren. Steun dit massaal, want wij willen sporten! We volgen alle nieuwe informatie vanuit de overheid op de voet en zorgen voor een eventuele update van de basisregels van zodra deze info beschikbaar is.

De samenvatting van de regels kan je hieronder lezen.

In het kort gelden volgende regels vanaf 8 mei:

Voor kinderen tot 13 jaar:

  • Bij voorkeur sport je outdoor.
  • Outdoor en indoor trainen met contact (oefen- en wedstrijdvormen) is toegestaan. Dit kan indoor in een groep van maximum 10 personen en outdoor in een groep van maximum 25 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende sportgroepen of clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

  • Indoor sporten is niet toegestaan.
  • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 25 personen in georganiseerd verband. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 25 personen. Contact is enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Sporten in niet-georganiseerd verband kan volgens de regels van het samenscholingsverbod (max. 10 en zonder contact)
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

  • Outdoor sportactiviteiten met maximum 10 personen in niet-georganiseerd verband zijn toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5m) steeds worden gerespecteerd en volgens de regels op het samenscholingsverbod. Outdoor sportactiviteiten in georganiseerd verband zijn mogelijk met maximum 25 personen, met contact en exclusief begeleiders.
  • In instructiebaden en sportbaden is trainen in een georganiseerde context toegestaan voor groepen van maximum 25 personen (sportbegeleider inbegrepen) met contact. In niet-georganiseerd verband volgt men de regels van het samenscholingsverbod.

Algemeen:

  • Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 25/10 personen toegestaan voor jongeren vanaf 13 jaar. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
  • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe.
  • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden.
  • Sportkantines kunnen een terras openen volgens de richtlijnen in het protocol voor de horeca (via de website). Of dit document (link naar pdf).
  • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits een aanvraag op basis van een concreet draaiboek (met teststrategie voor wedstrijden) en na toestemming van de bevoegde minister
  • Publiek is indoor voorlopig niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter. Outdoor is publiek toegelaten bij evenementen en (top)sportwedstrijden (zittend en max. 50). Van zodra amateurwedstrijden opnieuw kunnen, zal men daar dus ook opnieuw publiek kunnen ontvangen (indien outdoor, zittend en max. 50 personen). De case van amateursportwedstrijden staat geagendeerd op het overlegcomité van 11 mei.
  • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing
  • Vanaf 26 april zullen enkele proef- en pilootevenementen worden geselecteerd in functie van het toelaten van publiek

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere federale maatregelen.

Lees het Basisprotocol Sport

Meer nieuws

Green Team Vlas 2024

Project 'Green Team' gaat van start!

15 apr 2024

De inschrijvingen staan open voor het project Green Team. Duurzaam samenwerken op je sportclub!

bestuursorgaan vlaamse sportfederatie 2024 - copyright - Vlaamse sportfederatie vzw

Onze directeur verlengt bestuursmandaat bij Vlaamse Sportfederatie

14 apr 2024

Op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Vlaamse Sportfederatie vzw vonden bestuursverkiezingen plaats in aanwezigheid van Minister Ben Weyts.

Trend 2024 online

11 apr 2024

TREND 2024 staat online!
Ontdek de hoogtepunten van 2023, lees inspirerende verhalen en maak kennis met enkele van onze clubs en hun gedreven leden.

Gratis opleidingsdagen Volkssportanimator

07 mrt 2024

Op 4 april in Brugge en op 25 april in Merksplas