De volkssportverenigingen van VlaS zijn behoeders van het immaterieel erfgoed dat bestaat uit hun unieke sporttak en de manier waarop ze deze beoefenen en er hun clubwerking rond inrichten. Dus zijn onze volkssportclubbestuurders echte bewakers van Vlaams immaterieel erfgoed. Maar de werking van die clubs en bonden laat ook heel wat materiële sporen na. Enkele voorbeelden:
- foto’s
- posters
- medailles - bekers
- sportmateriaal
- kasboek
- tijdschrift
- sportkledij, -uniform
- oorkondes, breuken
Volkssportbestuurders: verwaarloos jullie materieel sporterfgoed niet!
Een beperkt budget of een druk wedstrijdschema hoeven geen reden te zijn om sporterfgoed in de kast te houden. Eén object of een verhaal kan reeds een grote impact hebben. Zo kan je tonen hoe waardevol je verenigingserfgoed is en interesse wekken voor je verenging. Klein beginnen is in veel gevallen sowieso de beste keuze. De meeste sportverenigingen bezitten namelijk nog geen georganiseerd archief. Vrijwilligers vinden om materiaal te verzamelen kost wat moeite maar de anekdotes en vergeten schatten die weer boven water komen zijn die moeite zeker waard.
Waarom start je met jouw club geen erfgoedproject? Er bevinden zich zeker ook bij jouw club nog schatten op zolder, bij leden of oud-leden. Sportimonium vzw (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) is de instantie bij uitstek die jullie kan helpen bij het uitwerken van een fototentoonstelling of een publicatie over je de geschiedenis van je volkssport, bijvoorbeeld naar aanleiding van een jubileum. Een goed voorbeeld van materieel erfgoedwerking is de Expo Krulbol van de BKB. Hierbij hun recentste oproep.