VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Focus op jeugd levert WT Zedelgem titels op

Zedelgem, zaterdag 24 februari 2018

Op het afgelopen Belgisch kampioenschap staande wip te Asper ging Zedelgem Willem Tell met de Belgische titel in het ploegenkampioenschap aan de haal. Wat ons hierbij opviel was de jeugdige leeftijd van de schutters. Toeval of het product van een uitgekiende werking? VlaS ging dit navragen bij Zedelgem Willem Tell waar wij een tof gesprek hadden met clubsecretaris Djordy Van Roye. 

Trend: Dag Djordy, vooraleerst nogmaals proficiat met jullie Belgische titel. Is er bij jullie veel jeugd in vergelijking met andere clubs?

Djordy: In vergelijking met andere clubs kunnen wij zeker niet klagen. Op onze ledenschietingen hebben we een gemiddelde van tien schuttertjes per avond, wat voor ons een serieuze progressie is vergeleken met vijf jaar terug.

 

Trend: Worden jullie hierover aangesproken door andere clubs?

Djordy: We krijgen vaak de vraag van andere clubs hoe wij aan zoveel jeugdschutters komen. Ook dat onze jeugdschutters vaak in de prijzen vallen, merkt men op.

 

Trend: Hoeveel jongeren zijn bij jullie aangesloten onder de 18 jaar? En tussen de 18 en 20 jaar (want dit zijn eigenlijk ook nog jongeren die net doorgestoten zijn naar de ‘volwassenheid’)?

Djordy: We hebben momenteel 17 jeugdschutters onder de 18 jaar die lid zijn in onze maatschappij. Daarnaast hebben we drie schutters tussen 18 en 20 jaar.

 

DVR

“Clubsecretaris Djordy Van Roye als Sire in 2017.”

 

 

Trend: Houden jullie zich bij Zedelgem Willem Tel specifiek met de jeugd bezig?

Djordy: De nieuwe jeugdschutters krijgen een aparte begeleiding. En op de ledenschietingen schiet onze jeugd apart. Dit doen we om alle schuttertjes goed te kunnen begeleiden. Ook is het voor hen leuker om apart te schieten op grotere blokken. Het gaat er ten slotte om een vogeltje te schieten.  

 

Trend: Doen jullie speciale acties om jeugd aan te trekken?

Djordy: Onze grootste actie is de sporthappening op 1 Mei in de Groene Meersen te Zedelgem. Dit is een jaarlijkse organisatie van de gemeente Zedelgem waarop men kennis kan maken met tal van sporten. Vorig jaar waren er zeshonderd kinderen ingeschreven. Dit is dan ook een mooie kans om die kinderen warm te maken om zelf een schutter te worden en hun eens te laten proeven van het boogschieten.

Op de ledenschietingen schieten al onze jeugdschuttertjes aan een verlaagd tarief. Dit doen we omdat het niet over geld gaat, maar over plezier hebben en het groeien in de sport.

 

Trend: Waarom is de jeugd en deze werking belangrijk voor jullie?

Djordy: Bij ons zien we de jeugd als onze toekomst. Als je in je maatschappij geen jeugdschutters hebt, zal de maatschappij op een gegeven moment doodbloeden. Tevens houdt de jeugd de rest jong. Ook de strijd met de jongere generatie is altijd een leuk gevecht. Zo houd je elkaar scherp en leer je bij van elkaar.

 

Trend: Proberen jullie talenten te detecteren en verder persoonlijk te begeleiden? Of krijgen alle jongeren “dezelfde aanpak”?

Djordy: Wij proberen om iedereen dezelfde aanpak te geven, want wanneer ben je een talent? De ene persoon heeft meer tijd nodig dan de andere om het boogschieten onder de knie te krijgen. Iedereen verdient eenzelfde begeleiding en kan zo op eigen tempo groeien. Dit is volgens ons de beste manier om iedereen naar een hoger niveau te krijgen.

 

Trend: Als je een groot talent zou zien bij een (dichtbij gelegen) andere club, zou je die proberen naar Zedelgem te halen? Of vind je het beter dat elk in z’n eigen omgeving gaat vissen?

Djordy: Zoiets gaan we zelf niet forceren. De persoon in kwestie zal zelf bepalen of hij verandert van maatschappij of niet. Het is wel een feit dat de betere schutters met elkaar in contact komen, maar we zouden zeker nooit pushen om te veranderen van club.

 

Trend: Hoe zie jij de toekomst van Zedelgem Willem Tel? En de rol van de jeugd hierin?

Djordy: Ik zie zeker een mooie toekomst voor onze maatschappij weggelegd. Hierin zal onze jeugd een zeer belangrijke rol spelen. Als je ziet dat we vorig jaar, met een ploeg met gemiddelde leeftijd van 24 jaar, het Belgisch ploegenkampioenschap wonnen, is dit maar logisch ook. Trouwens ook de resultaten op de Nationale jeugdschietingen, met de titel van Belgisch kampioen bij de junioren Jary Van Roye op kop, beloven nog een mooie toekomst voor de maatschappij Zedelgem Willem Tel.

 

Trend: Heb je tips voor andere clubs hoe ze meer jongeren kunnen aantrekken?

Djordy: Het samenwerken met scholen, jeugdbewegingen,…. Het geven van initiaties, al-dan-niet gesteund door de gemeente, participatie aan plaatselijke sporthappening, sportdagen, buitenspeeldagen, ….

 

Trend: Heeft Zedelgem Willem Tell speciale ambities voor 2018?

Djordy: Hetzelfde als andere jaren, zoveel mogelijk kampioenschappen (proberen te) winnen. Maar vooral het sectorkampioenschap voor de 3de maal op rij winnen zou mooi zijn alsook uiteraard het Belgisch kampioenschap staande wip.

 

Trend: Bedankt Djordy voor dit interview en nog veel succes met jullie werking bij Zedelgem Willem Tell.

(PL)