VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Hoe clubkledij bestellen?

Clubkledij is alom tegenwoordig. Alle verenigingen hebben ze, in alle vormen en kleuren. Hiermee wordt ingezet op identificatie. Voor de voetbalwereld spreekt men van merchandising en fanshops. Zij zwengelen hiermee niet alleen het groepsgevoel aan, maar gebruiken de verkoop van clubkledij en andere als inkomstenbron. Voor volkssportclubs is het vooral de identificatie en de bekendmaking van de club die van belang is.

De belangrijkste motivatie waarom hun leden zich uitdossen in de clubkleuren is ongetwijfeld de uniformiteit die hieruit voortvloeit, maar ook de herkenbaarheid. Elk voelt zich hierdoor deel van een geheel en zorgt, door de clubkledij te dragen, voor de bekendheid van de club. Enkele voorbeelden in de praktijk tonen aan dat de clubkledij al goed ingeburgerd is bij onze clubs (zie foto’s). VlaS moedigt dit graag aan, want uiteindelijk vaart iedereen hier wel bij.

Het is dus niet verrassend of opmerkelijk te noemen dat er vele clubs zijn die graag clubkledij willen aanschaffen. Wil je met jouw club clubkledij aanschaffen?

De aankoop van clubkledij is geen sinecure en het is een werk van lange adem. Het is een niet te onderschatten proces die moet afgelegd worden. Daarom heeft VlaS enkele tips en do’s & don’ts voor je opgelijst.

Antwaarpse Katapultclub

“Ook de leden van de Antwaarpse Katapultclub hebben elk hun eigen clubpolo.” 

 Do’s:

 1. Unisex - Beslis weloverwogen of je kiest voor een model dat door zowel vrouwen als mannen kan gedragen kan worden, dan wel of je kiest voor twee aparte modellen.
 2. Voorraad - Maak bewust de keuze of je een voorraad aanlegt of niet. Houd rekening bij de valkuilen van een voorraad aanleggen en bijhouden!
 3. Bijbestellen - Als je geen voorraad wil aanleggen kan het een optie zijn om telkens clubkledij bij te bestellen. Dan kan elk nieuw lid, eender op welk moment, hierop intekenen. Hiervoor moeten de leden individueel hun gewenste maat opgeven. Als club groepeer je die bestellingen en geef je ze online door.
 4. Zoek het juiste model. - Weet wat je koopt. Pas de modellen voor je ze bestelt. Doe dat in de winkel bij de lokale leverancier of laat voorbeeldexemplaren opsturen door je online shop. Zo niet riskeer je verrassingen.
 5. Pashokje – Laat je leden de clubkledij zelf passen. Dat is zekerder dan gewoon de maat op te vragen. Je moet dan wel een pashokje vinden tijdens je activiteit of in je clublokaal.
 6. Prijsvraag - Vraag prijsoffertes op en vergelijk. Er durven al eens grote prijsverschillen opduiken. Durf onderhandelen met mogelijke leveranciers. Het is de moeite om er wat tijd in te steken.
 7. Opdruk - Vergeet niet na te vragen wat de bedrukking kost. Wil je dat de opdruk onverslijtbaar is en van hoge kwaliteit, laat dat dan weten bij je prijsvraag.
 8. Clubkleuren - Bestel niet zomaar een mooie polo. Kies voor je club-outfit kleuren die passen bij je clubkleuren.
 9. Inspraak - Betrek alle leden bij de keuze van de outfit. Op deze manier heb je de grootste kans dat ze die massaal zullen bestellen en dragen.
 10. Buurthandelaar - Overweeg een bestelling via een lokale sportwinkel. Door rechtstreekse communicatie kan je tal van problemen voorkomen. Ook de nazorg is dan vaak persoonlijker. Misschien wil hij als sponsor vermeld worden in ruil voor een extra korting.
 11. Netwerk - Vraag in elk geval rond bij alle clubs die je kent. Gebruik je netwerk om ervaringen en advies uit te wisselen en zo een leverancier te kiezen. Ongetwijfeld sprokkel je zo waardevolle tips.
 12. Naambekendheid - Zet je eigen clubnaam voorop bij het bedrukken. Kies hiervoor de beste plaatsen (linksvoor op de borst in het klein en groot op de rug in het midden). Geef je sponsors pas daarna een geschikte plaats. Let er op dat je clubnaam ten allen tijde primeert op de cluboutfit.
 13. Trots - Zorg voor een outfit die enigszins met jouw volkssport overeenstemt. Tafeltennissers zijn niet tevreden met een basketshort tot over de knieën! Bij de kaatstraditie horen lange broeken. Schaf vooral kledij aan die je leden trots kan maken, die ze graag zouden willen dragen!

Don’ts:

 1. L is niet altijd Large - Bestel niet zonder de maten te checken! Large bij de ene fabrikant komt soms overeen met small bij een andere. Dit hangt af van je fabrikanten of leveranciers en van merk of land van herkomst.
 2. Je kan zowel T-shirts (voor de zomer), polo’s (een beetje meer gekleed), een training (voor buitensport), een kostuum (voor plechtigheden), een muts (voor als het koud is) en een sjaal (om te supporteren) bestellen voor je club. Pas echter op dat die hele klerenwinkel je niet boven het hoofd stijgt!
 3. Jaartallen - Probeer te voorkomen dat je outfits gelinkt worden aan een bepaald jaartal of éénmalig evenement. Dat maakt ze sneller verouderd.
 4. Imago - Je clubnaam veranderen in de sponsornaam is meestal geen goed idee (tenzij ze een fortuin bieden). Hou er rekening mee dat je zo je ‘ziel’ verkoopt aan een derde en dat je imago en bekendheid hieronder kunnen lijden. Wanneer de sponsor stopt moet je opnieuw je naam wijzigen. 

Enkele suggesties voor het aanschaffen van clubkledij:

-          www.teamswear.be

-          www.jakosportshop.be

-          www.clubkledij.be

Voor een aparte bedrukking van je sportkledij:

-          www.shirts-bedrukken.be

-          www.sport-bedrukking.be

-          www.simplycolors.be/sportkleding

(NDC)