VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Europees volkssportoverleg Italië

banner AV Aosta19

Italiaanse Alpen, begin juni 2019; VlaS-voorzitter Guido Van Alsenoy woonde de ontmoeting bij tussen de leden van onze Europese koepel ETSGA (European Traditional Sports and Games Association). Na een lastige autorit over Zwitserland volgde een goed onthaal. De eerste dag woonden de deelnemers een massa jeugdinitiatie bij in het Palais Fent (paleis van de sporten van onze regio). Zij werden geïnitieerd in vijf typische sporten van deze Italiaanse Alpenregio: Fiolet en Rebatta (uitgewerkte vormen van onze kiskas), Palet (soort paapgooien), Moura (speciaal soort schaar-steen-blad spel), en Tsan (met niets van hier te vergelijken). Keer op keer moeten we vanuit Vlaanderen bewonderend toekijken hoe onze zusterorganisaties succesvol aankloppen bij hun onderwijsinstellingen voor het promoten van hun lokale traditionele sporten.
De officiële vergadering van ETSGA telde 28 aanwezige lid-organisaties uit acht landen en tien vertegenwoordigde leden op een totaal van 64 leden. ETSGA mocht een nieuw lid, de federatie van de Spaanse regionale kegelvariant ‘Bolos Maracadis’ welkom heten. Tenslotte werd een Turkse delegatie voorgesteld, zij organisatoren een driejaarlijks kinderspelfestival in Istanbul.
Figest-voorzitter Enzo Casadidio fungeerde als gastheer, Catalaan Pere Lavega, voorzitter ETSGA leidde de algemene vergadering. Hij toonde zich trots een nieuwe ETSGA-vrijwilliger voor juridische zaken en fondsenwerving te kunnen voorstellen: Vincente Javaloyes. Voor het eerst huldigde ETSGA personen die zich onderscheidden in de promotie van traditionele sporten en spelen. Istvan Bali van Tesz-Vesz uit Hongarije, Jacques Regourd van de Quilles de Huit uit de Aveyron (FRA), Dino Berti, erevoorzitter van onze Italiaanse zusterorganisatie Figest en Francisco Alvares Cadenas van de bolo Vaqueiro uit Asturië (SPA).
We noteren tenslotte dat de volgende jaarlijkse ontmoetingen zullen doorgaan: in 2020 in Bretagne, in 2021 in Parijs, in 2021 in Kroatië. meer foto's

ETSGA Aosta jun19 d