VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Orde van Verdienste Limburg: wie wordt laureaat?

Volgende kandidaten werden door hun clubs naar voren geschoven en door de Raad van Verdienste genomineerd. Op 30 november wordt de laureaat bekend gemaakt in Bokrijk.

- Jean Froyen: curve bowlsliefhebber en -organisator
- Jos Keymis: kegelbeheerder, vrijwilliger

Meer informatie en foto's van de genomineerden vind je hier onder.

jean_froyen2Kort na het ontstaan van curve bowlsclub De Herk in Hasselt (1989) werd Jean's interesse in deze sport gewekt. Hij leerde er bollen en werd al vlug benoemd tot ondervoorzitter. In 1997 later richtte hij zelf een club op in Alken. Hij probeerde zich voor beide clubs te engageren, maar richtte zijn aandacht vanaf 2003 op curve bowlsclub De Alk, waarvan hij clubsecretaris is. Curve bowlsclub De Alk telt vijftien leden. In 1998 werd onder impuls van Jean ‘Shortmat Limburg' opgericht. Jean stelt voor deze competitie de kalender op en houdt het klassement bij. Tien jaar geleden werd Jean verkozen tot Commisaris Administratief, wat inhoudt dat alle uitslagen van het Belgisch Kampioenschap en de Superbowls bij hem terecht komen. Hij stelt dan de ranking op voor het Wereldkampioenschap. Jean is verder ook lid van de Raad van Bestuur van de Vlaamse Curve Bowls Federatie

 

 

josIn 1972 stichtte Jos Keymis samen met wijlen François Lenssen kegelclub de Forsbol in Dilsen. Jos Keymis nam de taak van schatbewaarder op zich en na het overlijden van François ook die van voorzitter (1997). In 1974 startte hij het Maaslands Kampioenschap Kegelen op. Kegelclub de Forsbol Dilsen nam onder Jos steeds deel aan de VOSCO-dagen. Hij is ook, als voorzitter van De Forsbol, afgevaardigde in de Sportraad Dilsen. Hij regelde voor de club een andere, bredere bolbaan, die hij tweedehands kon kopen. Hij is administratief in de weer met het bijhouden van een klassement van de superprestige. Tevens zorgt hij voor gescheiden klassementen voor mannen en vrouwen. Sinds 1982 wordt het kegellokaal in eigen beheer open tegenhouden, waarvoor hij vele vrijwilligers kan warm maken.

.