VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Op krulbol staat geen leeftijd!

Desteldonk, september 2018 – 95 kaarsjes, zoveel zullen er op 31 december 2018 op de taart van Victor Hoste staan. Deze sympathieke krulbolder uit Desteldonk is één van de, al-dan-niet de, oudste actieve krulbolder van het land. Victor kreeg de liefde voor het krulbollen al op vroege leeftijd te pakken. Op zijn zevende vond je hem al terug op de krulbolbaan. Vanaf zijn vijftiende deed Victor mee aan prijskampen. De inleg was toen nog twintig frank, blikt Victor mijmerend terug. Victor maakte ook de Tweede Wereldoorlog mee. Een periode waarin vrijheden serieus werden ingeperkt. Echter, de weinige nog toegelaten vrijetijdsbestedingen werden des te waardevoller. Tijdens deze periode speelde Victor o.a. in Sint-Kruis-Winkel. Hij speelde er zowel “maats loten” als “maats mee” samen met zijn vader Alfons.

Krulbol Victor Hoste recente foto klein

“Victor, bijna 95 maar nog steeds actief als krulbolder.“

Na de bevrijding van Desteldonk in 1944 won Victor samen met z’n vader zijn eerste kampioenschap. Dit kampioenschap, die in Desteldonk georganiseerd werd n.a.v. de bevrijding, is voor Victor nog steeds de mooiste overwinning uit zijn carrière. Later, bij de Dreefbolders, kroonde hij zich drie keer tot koning.

Ooit ging hij een weddenschap aan met buurman Achiel Stadeus. Een krulbolwedstrijd over tien spellen zou voor eens en altijd beslissen wie de beste krulbolder was. Victor won de eerste zeven spellen, Achiel de laatste drie. Het verschil was duidelijk, Victor was de lokale krulbolheld. Leuk weetje; de wedstrijd werd gespeeld in de schuur in de Doornzelestraat 19 te Lochristi. Op dit adres groeide de vrouw van Victor op. Tegenwoordig woont Mariette De Craene, medewerkster van de BKB, op dit adres. De krulbolbaan vind je er echter niet meer terug.

In z’n rijk gevulde loopbaan was Victor lid van verschillende clubs. Naast de Dreefbolders, bolde hij ook voor de Bareelbolders. Sinds 2005 is Victor lid van de Lootse Bolders. Tegenwoordig vind je Victor nog meerdere dagen per week terug in verschillende lokalen. Als we vragen naar wat hem nog steeds drijft, bekend Victor dat het competitieve niet meer primeert. Krulbollen is voor hem een manier om bezig te blijven en onder de mensen te komen. En natuurlijk is de liefde voor het krulbollen er niet minder op geworden.

Tot slot hadden we graag geweten of de nazaten van Victor de krulbolmicrobe meegekregen hebben. Het antwoord hierop is negatief; zowel kinderen, kleinkinderen als achterkleinkinderen vinden we niet terug op de krulbolbaan. Wel krijgt elk achterkleinkind een krulbol cadeau van Victor. Als souvenir en wie weet krijgen ze de microbe alsnog te pakken....
We wensen Victor nog vele successen toe en feliciteren hem met z’n passie en liefde voor de krulbolsport.

(PL)

Krulbol Hoste Victor oude foto klein

“Victor en z’n vader stonden vaak samen op de krulbolbaan."