VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Goed nieuws: nieuwe volkssportinfrastructuur

Brugge, augustus 2018 – Vele van onze verenigingen hebben een eigen accommodatie, anderen moeten dan steeds weer ergens een zaaltje huren om hun geliefkoosde sport te kunnen beoefenen. De verenigingen met een eigen locatie weten maar al te goed dat dit geld kost voor onderhoud, herstellingwerken, de uitbating, ... Het is daarom ook niet evident om dit allemaal in topconditie te houden. Dankzij sponsoring lukt het veelal wel om de accommodatie in eigen beheer te behouden.
Maar soms voldoet de accommodatie niet meer om er nog veilig in en rond te vertoeven. Dan is er slechts één oplossing en dat is alles tegen de grond en iets nieuws optrekken. Makkelijk gezegd natuurlijk. Geld is hier de belangrijkste factor. De clubbesturen gaan op zoek naar de nodige centen, iets wat tegenwoordig niet eenvoudig is. Gelukkig willen en kunnen sommige gemeentebesturen ook een duit in het zakje doen. De koppen worden bij elkaar gestoken en veelal komt er wel een oplossing waardoor de club aan een nieuw leven in een nieuwe accommodatie kan beginnen. Zo zijn er enkele clubs die vrij recent de steun hebben gekregen van hun gemeentebestuur. Enkele jaren geleden was Trend bij de opening van de volledige nieuwe accommodatie van de schuttersvereniging Willem Tell Oostende. Het stadsbestuur heeft daar de realisatie van een volledig nieuw lokaal mede mogelijk gemaakt.

Zo mocht de schuttersvereniging Sint-Sebastiaansgilde Ichtegem op 28 juli hun nieuwe accommodatie inhuldigen. Bjorn Yde (36jr, Ichtegem), de fiere voorzitter, weet ons te vertellen dat het idee zo’n drie jaar geleden gerezen is. Op dat moment waren ze nog afhankelijk van derden om hun boogsport te kunnen beoefenen. Als club met ambitie willen ze op eigen benen staan en hebben daarvoor een eigen accommodatie nodig waar ze zowel kunnen trainen op de liggende als op de staande wip. Met het bestuur begonnen ze hun idee op papier te zetten. Zoals reeds vermeld in het artikel, het financiële plaatje was de ontbrekende sleutel. Na bij de gemeente geïnformeerd te hebben, bleek deze te willen meegaan in het project. De enige afspraak was dat de club zelf alles bouwde, de rest kwam allemaal van de gemeente Ichtegem. Dit wil dus zeggen dat er werk aan de winkel was. Iedereen binnen de club of die de club genegen was, heeft de afgelopen twee jaar de handen uit de mouwen gestoken. Doordat iedereen elkaar hielp en ook doordat iedereen zich ten volle wou inzetten voor de realisatie van de nieuwe accommodatie, was er nog steeds de mogelijkheid voor de schutters om deel te nemen aan hun geliefkoosde wedstrijden. Tijdens de werken werden ze zelfs nationaal kampioen Blankboog met hun sector. Tot slot wou Bjorn nog iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt, maar in het bijzonder de gemeente Ichtegem.
Wie interesse heeft in het boogschieten, kan vrijblijvend gaan proberen. Dit onder deskundige begeleiding van gediplomeerde trainers, dit iedere dinsdagavond van 19u tot 21u15.

(CV op basis verslag Björn Yde)

lokaal ichtegem new klein

foto: “De nieuwe ruimte waar twee liggende wippen komen te staan.” 

Ook de klepschutters van de Koninklijke Oude Schutterij St-Niklaas Eigenbilzen beschikken over een nieuw lokaal dankzij de medewerking van de stad Bilzen. Via via werd er vernomen dat de stad enkele prefab lokalen diende te verplaatsen en ze zagen daar niet direct een oplossing voor. Maar enkele bestuursleden van de schutterij zagen wel een oplossing en namen contact op met de stad. Vanaf dan kwam alles in een stroomversnelling. Wel moesten ze de lokalen met eigenmiddelen naar hun terreinen op de Haenenbos brengen. Daar werd alles heropgebouwd. Dankzij veel helpende handen kwam er een nieuw dak, elektriciteitsaansluiting, sanitaire voorzieningen, keuken en een tapinstallatie. Allemaal door de clubleden zelf gerealiseerd. Vanaf nu kunnen ze hun schietingen, St-Niklaasfeest en alle traktaties in hun eigen lokaal geven.

(CV op basis verslag Luc Stulens)

lokaal eigenbilzen prefab klein

foto: “De prefab containers die door de stad Bilzen geschonken werden aan de Schutterij.” 

 Ook in Arendonk kwamen er twee “nieuwe” muitwippen bij de schuttersvereniging Sint-Sebastiaansgilde. De muitwippen zijn eigenlijk afkomstig van de stand van Berlaar. Het bleek echter niet zo eenvoudig om ze “gewoon” even neer te zetten op het domein van Arendonk. Daar dit gebied vroeger een moeras was, moest er eerst een uitgebreid grondonderzoek gebeuren vooraleer de berekeningen van de funderingen kon gemaakt kon worden. Maar eens dit allemaal in orde was, konden de wippen op hun sokkel geplaatst worden. Enkele gedreven vrijwilligers zorgden voor de nodige laatste aanpassingen, waarna deze op zondag 12 augustus plechtig werden geopend in aanwezigheid van de burgemeester en het schepencollege

(CV)

lokaal wippen Arendonk

foto: “De twee muitwippen hebben een nieuw bestaan bij de schuttersvereniging van Aarendonk.”